Viewing entries in
recepty

LETNÍ KOLÁČ BEZ LEPKU A BEZ VAJEC

Comment

LETNÍ KOLÁČ BEZ LEPKU A BEZ VAJEC

U nás doma je obvykle veselo a v poslední době i velmi kreativno. Naše dieta nám ovlivnila život natolik, že nedočkavě vyhlížím prázdniny. Doufám v hledání "své cesty" bez ústupů v klidnějším prázdninovém provozu. Občas si připadám, že se učím vařit od začátku a rozmazleným chuťovým pohárkům se výsledek ne vždy líbí.

Jak asi víte, před několika týdny nám zjistili potravinovou intoleranci na lepek a vejce. Jak jsme k tomu došli a proč si můžete přečíst tady. Ve školce po mě chtějí, abych vařila to samé, co mají na jídelníčku, ale bez našich "potravin". Což je slušná výzva sama o sobě natož v plném pracovním procesu. LOL! Během pár týdnů jsem se toho hodně naučila a do jídelníčků malých závisláků na těstovinách, pizze a vejcích jsem dokázala zařadit nová i vymyslet staronová jídla. Nejlepší recepty a jídla, ale vznikají z touhy po "comfort food". Což jsou jídla, která v nás vyvolávájí krásné vzpomínky - nejčastěji na dětství.

Minulý týden jsem byla u kamarádky na třešních. Miluji léto a dary přírody. Nejlepší jsou jen tak... ke knížce, ale můj muž zatoužil po bublanině. Co bych pro něj neudělala, ale co kluci? (No, není to moc pohodlné, když jeden z vás dietu držet nemusí.)  Řešení bylo jasné - kompromis dle naší diety. Pustila jsem se do toho. Hledala jsem inspiraci, zkoušela a vymýšlela variantu bublaniny bez lepku a vajec. Výsledek? Dle mého muže "velmi v pořádku" i na bio-zdravou stravu! Což je největší pochvala jakou si od něj mohu přát. LOL A protože jste mě na instagramu a facebooku o recept prosili.... tady je. Ať chutná a radost nejen vašim střevům dělá! LOL

IMG_1996.JPG

 

RECEPT NA ZDRAVÝ LETNÍ KOLÁČ

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 hrknku bezlepkové mouky ( ideál kombinace pohankové a čirokové)
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1/4 hrnku rozemletých lněných semínek
  • 1 lžička jedlé sody na pečení
  • 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení (bez sulfátů z DM)
  • 1/2 hrnku javorového či agáve sirupu (já zkombinovala)
  • 2 hrnky čerstvého kefíru (vegan - rostlinného mléka)
  • 2 lžičky mandlové nebo vanilkové esence
  • 1/4 hrnku oleje na pečení
  • šťávu z půlky citrónu
  • špetku soli

POSYPAT

  • sezónní ovoce
  • plátky mandlí

POSTUP

  • Připřavte si zapékací mísů o průměru 28 cm a předehřejte troubu na 180°. Mísu vymažte máslem a vysypejte kokosem nebo nahrubo nasekanýma mandlemi.
  • Promíchejte všechny suché ingredience a pak je propojte s mokrými. Pokud by se vám zdálo těsto příliš husté přidejte mléko/kefír/rostlinné mléko dle potřeby.  Těsto by mělo být hutnější konzistence bábovky.
  • Nalijte do připravené zapékací nádoby a poklaďte sezóním ovocem a zasypte mandlovými plátky.  Já jsem posypala trochou vanilkového cukru:-)
  • Zkuste kombinace: jahody-rebarbora-mandle, broskve-mandle, třešně a šťáva z třešní-mandle nebo rybíz-jahody-mandle. Nápaditosti se meze nekladou.
  • Dejte péct na 45 min do zlatova. (Zda-li je upečeno zkuste špejlí a ne prstem jako já:-))
  • Po vyndání můžete pocukrovat moučkovým cukrem a nebo zasypat kokosem :-)
  • Podávejte s bílým jogurtem, zmrzlinou nebo jen tak s kávou.

Musím se přiznat, že koláč má skvělou konzistenci a nedrolí se. Jen bych možná příště dala cukr v kombinaci s javorovým sirupem pro trochu výraznější sladkou chuť. Pokuste se ho hned nesníst, protože nejlepší je rozležený.

Dobrou chuť a těším se na zprávy, jak vám chutná!

 

Comment

DOMÁCI ČOKOLÁDOVÉ MÜSLI

Comment

DOMÁCI ČOKOLÁDOVÉ MÜSLI

Matka Příroda obléká svůj barevný podzimní kabátek pro chladnější dny a tak v přírodě pomalu nastává období ztišení a zklidnění. Nevím, jak u vás doma, ale u nás to tak rozhodně platí!

Po ránu se dětem z vyhřáté postele opravdu nechce (zajímavé, že pouze ve všední dny:-)) a tak snídaně jsou teď jaksi "v poklusu". Vymýšlet stále nějaké rychlé dobroty, které nebudou na bázi lepku a bez mléčné bílkoviny je pro mě pěkně tvrdým oříškem. (Hugo má intoleranci mléčné bílkoviny už od batolecího věku a lepku mají ve školce tolik, že určitá rovnováha v jídelníčku je rozhodně potřeba nastolit aspoň doma!)

Zkoušela jsem různé varianty, ale největší úspěch slavím s domácím müsli z pohankových vloček (Dle čínské medicíny pohanka stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus!) a to na všechny možné způsoby přípravy. Někdy s javorovým sirupem, jindy s medem nebo kakaem. Tak či onak, vždy obsahují mandle, čerstvá seminka a ořechy, které jsou kvalitní bílkovinou a zdrojem nenasycených mastných kyselin a dalších pro zdraví potřebných látek. Recept na naši nejoblíbenější variantu s kakaem, javorovým sirupem a troškou medu mám pro vás níže.

No, a jak se tedy u nás baští? Nejraději jen tak na sucho nebo s kozím jogurtem.

Jsem tuze zvědavá, jak to bude u vás!

IMG_6395.jpg

DOMÁCÍ ZDRAVÉ ČOKOLÁDOVÉ MÜSLI

INGREDIENCE

  • 1 hrnek pohankových vloček
  • 1,5 hrnku PALEO Müsli z DM drogerie (quinoa, pohankové vločky, teffem, lískové oříšky, sezam)
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce loupaných konopných semínek
  • 4 lžíce mlétého lněného semínka
  • 2 lžíce máku
  • 1/2 balení mandlí & kešu oříšků

POSTUP

MARINÁDA

  • půl hrnku rozpuštěného másla v kombinaci s lněným olejem
  • kombinace medu a javorového sirupu dle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • skořice dle chuti
  • 1/3 lžičky soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
 

Předehřejte si troubu na 150°C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ořechy nasekejte nebo namelte jak to máte rádi.

Tuk si připravte do menšího plecháčku a rozehřejte. Přidejte všechny ingredience na marinádu a promíchejte tak, aby se propojily všechny složky dohromady.  Na závěr přidejte med a agávový sirup dle chuti a dovolte jim se propojit do voňavé tekuté marinády. 

Marinádu po té přidejte k suché směsi vloček a ořechů, dobře promíchejte, rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete po celé ploše.

Následně pečte do zlata přibližně 20-25 minut, v půlce pečení směs zlehka promíchejte. Může se vám zdát, že jsou stále jakoby měkké a sypké. Nebojte, po vychladnutí se pak stanou křupavými a luxusním müsli, ve kterém víte, co jíte.


Comment

Víkendové lívanečky aneb zdravě, rychle a chutně

1 Comment

Víkendové lívanečky aneb zdravě, rychle a chutně

Nevím, jak to máte vy, ale pro mě jsou víkendová rána "the best".

Nikdo nikam nespěchá (teda většinou)! Děti jsou samozřejmě vzhůru cca od 6:30, ale tak nějak pochopili, že to je ideální čas pro trochu osobního "prostoru" nás všechny. .Když už je hraní si nebaví, nanosí nám knížky a autíčka (to je lepší varianta než vysypaná krabice lega v posteli!) do postele. Čteme si, tulíme se, valíme se dokud nás hlad nevyžene z pelechu. 

Víkend a snídaně

Víkend je ideální čas pro bohaté snídaně, které jsou na přípravu trochu náročnější. To víme všichni. Ale co vymyslet, aby to nebyly zase palačinky nebo vajíčka na x způsobů? A co když jste ve fázi, že jste vyřadili ještě navíc lepek a cukr? Avšak zbytek rodiny jej vyžaduje? To teprve sranda začíná!

Před pár týdny jsme byly na víkendu s partou známých. Jedna akční maminka a majitelka oblíbené vegetariánské restaurace v Klatovech tam dělala úplně mega luxusní nadýchané a hlavně lehce stravitelné lívance. Trochu jsem se obávala, zda to budou moji kluci jíst, protože jogurt není jejich oblíbenou složkou jídelníčku, ale po lívancích se měli i oni boule až za ušima. Trochu jsem si recept upravila, aby splňoval i pro mě potřebné parametry a to cukr a lepek free verze. Kdyby to ale na vás bylo už moc zdravé... klidně použijte hladkou mouku, je ji tam tak malé množství, že to nezabolí :D

 

INGREDIENCE (pro 3 osoby)

2-3 Skyry nebo jogurty holandského typu

3 vejce od šťastných slepiček

1 - 2 lžičky prdopeče z vinného kamene

pohanková mouka/na jemno namleté ovesné vločky na zahuštění

špetka soli

pár kapek citronu a vanilka (volitelné)

ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosový olej na smažení

 

POSTUP

Jogurt, vejce, citron, vanilku i prdopeč smícháme dohromady a řádně promícháme. Těsto by mělo být tak akorát husté, aby šlo v klidu na pánvičku pokládat lžící. Proto postupně přisypáváme mouku dokud těsto nemá žádanou konzistenci.  Před smažením necháme chvíli odležet. Tento čas můžete využít na mojí oblíbenou přílohu - strouhaná jablíčka s kouskem banánu, podušená na trošce ghí, s trochou Agaru (mořská řasa, která jemně želíruje) s kardamonem a skořicí.

Tak snad budou mít "zdravé" lívance i u vás takový úspěch jako u nás.

Dobrou chuť.

1 Comment