Matka Příroda obléká svůj barevný podzimní kabátek pro chladnější dny a tak v přírodě pomalu nastává období ztišení a zklidnění. Nevím, jak u vás doma, ale u nás to tak rozhodně platí!

Po ránu se dětem z vyhřáté postele opravdu nechce (zajímavé, že pouze ve všední dny:-)) a tak snídaně jsou teď jaksi "v poklusu". Vymýšlet stále nějaké rychlé dobroty, které nebudou na bázi lepku a bez mléčné bílkoviny je pro mě pěkně tvrdým oříškem. (Hugo má intoleranci mléčné bílkoviny už od batolecího věku a lepku mají ve školce tolik, že určitá rovnováha v jídelníčku je rozhodně potřeba nastolit aspoň doma!)

Zkoušela jsem různé varianty, ale největší úspěch slavím s domácím müsli z pohankových vloček (Dle čínské medicíny pohanka stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus!) a to na všechny možné způsoby přípravy. Někdy s javorovým sirupem, jindy s medem nebo kakaem. Tak či onak, vždy obsahují mandle, čerstvá seminka a ořechy, které jsou kvalitní bílkovinou a zdrojem nenasycených mastných kyselin a dalších pro zdraví potřebných látek. Recept na naši nejoblíbenější variantu s kakaem, javorovým sirupem a troškou medu mám pro vás níže.

No, a jak se tedy u nás baští? Nejraději jen tak na sucho nebo s kozím jogurtem.

Jsem tuze zvědavá, jak to bude u vás!

IMG_6395.jpg

DOMÁCÍ ZDRAVÉ ČOKOLÁDOVÉ MÜSLI

INGREDIENCE

  • 1 hrnek pohankových vloček
  • 1,5 hrnku PALEO Müsli z DM drogerie (quinoa, pohankové vločky, teffem, lískové oříšky, sezam)
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce loupaných konopných semínek
  • 4 lžíce mlétého lněného semínka
  • 2 lžíce máku
  • 1/2 balení mandlí & kešu oříšků

POSTUP

MARINÁDA

  • půl hrnku rozpuštěného másla v kombinaci s lněným olejem
  • kombinace medu a javorového sirupu dle chuti
  • špetka muškátového oříšku
  • skořice dle chuti
  • 1/3 lžičky soli
  • 2 lžíce holandského kakaa
 

Předehřejte si troubu na 150°C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ořechy nasekejte nebo namelte jak to máte rádi.

Tuk si připravte do menšího plecháčku a rozehřejte. Přidejte všechny ingredience na marinádu a promíchejte tak, aby se propojily všechny složky dohromady.  Na závěr přidejte med a agávový sirup dle chuti a dovolte jim se propojit do voňavé tekuté marinády. 

Marinádu po té přidejte k suché směsi vloček a ořechů, dobře promíchejte, rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete po celé ploše.

Následně pečte do zlata přibližně 20-25 minut, v půlce pečení směs zlehka promíchejte. Může se vám zdát, že jsou stále jakoby měkké a sypké. Nebojte, po vychladnutí se pak stanou křupavými a luxusním müsli, ve kterém víte, co jíte.


Comment