U nás doma je obvykle veselo a v poslední době i velmi kreativno. Naše dieta nám ovlivnila život natolik, že nedočkavě vyhlížím prázdniny. Doufám v hledání "své cesty" bez ústupů v klidnějším prázdninovém provozu. Občas si připadám, že se učím vařit od začátku a rozmazleným chuťovým pohárkům se výsledek ne vždy líbí.

Jak asi víte, před několika týdny nám zjistili potravinovou intoleranci na lepek a vejce. Jak jsme k tomu došli a proč si můžete přečíst tady. Ve školce po mě chtějí, abych vařila to samé, co mají na jídelníčku, ale bez našich "potravin". Což je slušná výzva sama o sobě natož v plném pracovním procesu. LOL! Během pár týdnů jsem se toho hodně naučila a do jídelníčků malých závisláků na těstovinách, pizze a vejcích jsem dokázala zařadit nová i vymyslet staronová jídla. Nejlepší recepty a jídla, ale vznikají z touhy po "comfort food". Což jsou jídla, která v nás vyvolávájí krásné vzpomínky - nejčastěji na dětství.

Minulý týden jsem byla u kamarádky na třešních. Miluji léto a dary přírody. Nejlepší jsou jen tak... ke knížce, ale můj muž zatoužil po bublanině. Co bych pro něj neudělala, ale co kluci? (No, není to moc pohodlné, když jeden z vás dietu držet nemusí.)  Řešení bylo jasné - kompromis dle naší diety. Pustila jsem se do toho. Hledala jsem inspiraci, zkoušela a vymýšlela variantu bublaniny bez lepku a vajec. Výsledek? Dle mého muže "velmi v pořádku" i na bio-zdravou stravu! Což je největší pochvala jakou si od něj mohu přát. LOL A protože jste mě na instagramu a facebooku o recept prosili.... tady je. Ať chutná a radost nejen vašim střevům dělá! LOL

IMG_1996.JPG

 

RECEPT NA ZDRAVÝ LETNÍ KOLÁČ

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 hrknku bezlepkové mouky ( ideál kombinace pohankové a čirokové)
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • 1/4 hrnku rozemletých lněných semínek
  • 1 lžička jedlé sody na pečení
  • 1 a 1/2 lžičky prášku na pečení (bez sulfátů z DM)
  • 1/2 hrnku javorového či agáve sirupu (já zkombinovala)
  • 2 hrnky čerstvého kefíru (vegan - rostlinného mléka)
  • 2 lžičky mandlové nebo vanilkové esence
  • 1/4 hrnku oleje na pečení
  • šťávu z půlky citrónu
  • špetku soli

POSYPAT

  • sezónní ovoce
  • plátky mandlí

POSTUP

  • Připřavte si zapékací mísů o průměru 28 cm a předehřejte troubu na 180°. Mísu vymažte máslem a vysypejte kokosem nebo nahrubo nasekanýma mandlemi.
  • Promíchejte všechny suché ingredience a pak je propojte s mokrými. Pokud by se vám zdálo těsto příliš husté přidejte mléko/kefír/rostlinné mléko dle potřeby.  Těsto by mělo být hutnější konzistence bábovky.
  • Nalijte do připravené zapékací nádoby a poklaďte sezóním ovocem a zasypte mandlovými plátky.  Já jsem posypala trochou vanilkového cukru:-)
  • Zkuste kombinace: jahody-rebarbora-mandle, broskve-mandle, třešně a šťáva z třešní-mandle nebo rybíz-jahody-mandle. Nápaditosti se meze nekladou.
  • Dejte péct na 45 min do zlatova. (Zda-li je upečeno zkuste špejlí a ne prstem jako já:-))
  • Po vyndání můžete pocukrovat moučkovým cukrem a nebo zasypat kokosem :-)
  • Podávejte s bílým jogurtem, zmrzlinou nebo jen tak s kávou.

Musím se přiznat, že koláč má skvělou konzistenci a nedrolí se. Jen bych možná příště dala cukr v kombinaci s javorovým sirupem pro trochu výraznější sladkou chuť. Pokuste se ho hned nesníst, protože nejlepší je rozležený.

Dobrou chuť a těším se na zprávy, jak vám chutná!

 

Comment