Nevím, jak to máte vy, ale pro mě jsou víkendová rána "the best".

Nikdo nikam nespěchá (teda většinou)! Děti jsou samozřejmě vzhůru cca od 6:30, ale tak nějak pochopili, že to je ideální čas pro trochu osobního "prostoru" nás všechny. .Když už je hraní si nebaví, nanosí nám knížky a autíčka (to je lepší varianta než vysypaná krabice lega v posteli!) do postele. Čteme si, tulíme se, valíme se dokud nás hlad nevyžene z pelechu. 

Víkend a snídaně

Víkend je ideální čas pro bohaté snídaně, které jsou na přípravu trochu náročnější. To víme všichni. Ale co vymyslet, aby to nebyly zase palačinky nebo vajíčka na x způsobů? A co když jste ve fázi, že jste vyřadili ještě navíc lepek a cukr? Avšak zbytek rodiny jej vyžaduje? To teprve sranda začíná!

Před pár týdny jsme byly na víkendu s partou známých. Jedna akční maminka a majitelka oblíbené vegetariánské restaurace v Klatovech tam dělala úplně mega luxusní nadýchané a hlavně lehce stravitelné lívance. Trochu jsem se obávala, zda to budou moji kluci jíst, protože jogurt není jejich oblíbenou složkou jídelníčku, ale po lívancích se měli i oni boule až za ušima. Trochu jsem si recept upravila, aby splňoval i pro mě potřebné parametry a to cukr a lepek free verze. Kdyby to ale na vás bylo už moc zdravé... klidně použijte hladkou mouku, je ji tam tak malé množství, že to nezabolí :D

 

INGREDIENCE (pro 3 osoby)

2-3 Skyry nebo jogurty holandského typu

3 vejce od šťastných slepiček

1 - 2 lžičky prdopeče z vinného kamene

pohanková mouka/na jemno namleté ovesné vločky na zahuštění

špetka soli

pár kapek citronu a vanilka (volitelné)

ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosový olej na smažení

 

POSTUP

Jogurt, vejce, citron, vanilku i prdopeč smícháme dohromady a řádně promícháme. Těsto by mělo být tak akorát husté, aby šlo v klidu na pánvičku pokládat lžící. Proto postupně přisypáváme mouku dokud těsto nemá žádanou konzistenci.  Před smažením necháme chvíli odležet. Tento čas můžete využít na mojí oblíbenou přílohu - strouhaná jablíčka s kouskem banánu, podušená na trošce ghí, s trochou Agaru (mořská řasa, která jemně želíruje) s kardamonem a skořicí.

Tak snad budou mít "zdravé" lívance i u vás takový úspěch jako u nás.

Dobrou chuť.

1 Comment