Nevím, jak to máte vy, ale pro mě jsou víkendová rána "the best".
Nikdo nikam nespěchá (teda většinou)! Děti jsou samozřejmě vzhůru cca od 6:30, ale tak nějak pochopili, že to je ideální čas pro trochu osobního "prostoru" nás všechny. .Když už je hraní si nebaví, nanosí nám knížky a autíčka (to je lepší varianta než vysypaná krabice lega v posteli!) do postele. Čteme si, tulíme se, valíme se dokud nás hlad nevyžene z pelechu.
Víkend a snídaně
Víkend je ideální čas pro bohaté snídaně, které jsou na přípravu trochu náročnější. To víme všichni. Ale co vymyslet, aby to nebyly zase palačinky nebo vajíčka na x způsobů? A co když jste ve fázi, že jste vyřadili ještě navíc lepek a cukr? Avšak zbytek rodiny jej vyžaduje? To teprve sranda začíná!
Před pár týdny jsme byly na víkendu s partou známých. Jedna akční maminka a majitelka oblíbené vegetariánské restaurace v Klatovech tam dělala úplně mega luxusní nadýchané a hlavně lehce stravitelné lívance. Trochu jsem se obávala, zda to budou moji kluci jíst, protože jogurt není jejich oblíbenou složkou jídelníčku, ale po lívancích se měli i oni boule až za ušima. Trochu jsem si recept upravila, aby splňoval i pro mě potřebné parametry a to cukr a lepek free verze. Kdyby to ale na vás bylo už moc zdravé... klidně použijte hladkou mouku, je ji tam tak malé množství, že to nezabolí :D
INGREDIENCE (pro 3 osoby)
2-3 Skyry nebo jogurty holandského typu
3 vejce od šťastných slepiček
1 - 2 lžičky prdopeče z vinného kamene
pohanková mouka/na jemno namleté ovesné vločky na zahuštění
špetka soli
pár kapek citronu a vanilka (volitelné)
ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosový olej na smažení
POSTUP
Jogurt, vejce, citron, vanilku i prdopeč smícháme dohromady a řádně promícháme. Těsto by mělo být tak akorát husté, aby šlo v klidu na pánvičku pokládat lžící. Proto postupně přisypáváme mouku dokud těsto nemá žádanou konzistenci. Před smažením necháme chvíli odležet. Tento čas můžete využít na mojí oblíbenou přílohu - strouhaná jablíčka s kouskem banánu, podušená na trošce ghí, s trochou Agaru (mořská řasa, která jemně želíruje) s kardamonem a skořicí.
Tak snad budou mít "zdravé" lívance i u vás takový úspěch jako u nás.
Dobrou chuť.